Eper lekvár recept

Érik az eper, így egyre jobb áron juthatunk már hozzá nagy mennyiségű, a jó minőségű, mézédes gyümölcshöz, és nálunk ez garantáltan bio minőség. Mivel a szezon nem túl hosszú, érdemes résen lenni, és nagyobb tételben bevásárolni belőle, hogy dzsem és lekvár formájában minél többet eltehessünk belőle. Íme egy tuti recept tippünk.

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

1. Az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk, megszárítjuk.

2. Az eperszemeket negyedeljük, lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy jól levet eresszen. Leöntjük az eperről a levet, ezt szörpnek megfőzhetjük, az epret kevergetve sűrűre főzzük.

3. Ha megfelelő sűrűségű, hozzáöntjük a pálinkát. A forró lekvárt az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fűszeres eperdzsem

És íme egy recept azoknak akik kicsit megbolondítanák:

 

 

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

1. Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Egy edényben keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.

2. Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről. Ezután kézi habverővel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítőt. Addig keverjük, míg a dzsemesítő teljesen feloldódik.

3. Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejüket, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.